onsdag 15 oktober 2014

Analys av Monsters

Ett gäng gubbar (som förmodligen är militärer) sitter i en bil och någon visslar en melodi (allt är filtrerat i något mörkt ljusblått ljus, det ska nog föreställa att det är filmet med en mobil typ). Helt plötsligt hörs det mystiska ljud och det börjas skjutas hej vilt. Det är aliensarna (varelserna som de kallas) som låter mystiskt.
I slutet får man veta att det är våra två huvudpersoner som har blivit hämtade av militärerna i den bilen, för att tas till säkerhet. Man ser någon som har dött, krälande aliens och till sist får man se hur en missil bombar alien.

Sen byts det till normalfiltrerat och bra kvalitet, när man får se en kille som frågar efter sårade. Han hittar det han söker efter, en viss patient som han ska föra hem säkert. Killen presenterar sig som Andrew och att han jobbar för patientens (Sam)  pappa.

De börjar sin resa hem, från Mexiko till USA med tåg. Tåget får dock problem och tänker vända tillbaka efter ett tag, men då hoppar Sam och Andrew av för att hitta något annat att ta sig hem med. De stannar hos en främmande familj över natten, då det inte går några bussar vid den tiden på dynget. Människorna är rädda för varelserna som är vakna på natten, så de håller sig inne och gömda. Nästa dag innan de far vidare fotar Andrew några barn med gasmasker på, då han är fotograf.

De åker iväg på ett litet lastbilsflak som är själva bussen, som åker mot Den infekterade zonen. Väl framme köper Andrew en båtbiljett till Sam för en extremt mycket stor summa pengar, för biljetterna är väldigt eftertraktade och blir då väldigt dyra. De sover en natt, men blir sorgligt nog bestulna på Sams pass, och utan pass får man inte kliva på båten. De försöker få en ny, men icke. För att då få köpa "biljetter" till det mer farliga alternativet att färdas, måste Sam betala med sin diamantprydda vikselring för att de inte har några pengar kvar.

De får skjuts med bil till en liten båt som de färdas med i drygt ett dygn. De hör varelser, men ingen kommer till skada. När båten stannar vid sitt mål får Sam och Andrew följa med några killar upp i en skog. De slår upp ett litet läger och killarna berättar att man är trygg från aliens på den här höga höjden.
Morgonen därpå kör de iväg med bilar, men blir attackerade av varelser. Alla dör eller kanske springer till skogs, fast det är bara Sam och Adrew kvar som överlevde. De plockar på sig lite nödvändigheter som gasmasker och kameraobjektiv, och Andrew passar på att fotografera lite.
De vandrar vidare igenom skogar och små åkrar, och de hittar ett slags tempel där de övernattar. De forsätter nästa dag att vandra, och de hittar en öde mack där det finns lite telefoner. De ringer till sin nära och kära, men också larmcentralen. Andrew ber dem att komma och plocka upp dem, då de är uttorkade och vilse. Larmcentralen säger att de skickar upp några militärer för att hämta dem.
I väntan på militärerna kommer det två aliens, först blir de rädda med sedan, när varelsena är lite längre bort, betraktar Adrew och Sam dem bara. Varelserna låter och blinkar, samt krälar runt sina tentackler runt varandra. Efter en stund försvinner varelserna.
Efter en stund av tystand från båda människorna äger Sam att hon faktiskt inte vill hem. Och så kysser de varandra, och i samma stund kommer militärbilen.
Den kör iväg med dem och det trallas exakt samma melode som i början.
Alltså var början slutet, så man förstod att de hade träffat samma varelser som innan, bara att de blev attackerade den här gången. Man förstår nu också att den var Sam som var den döda människan.

Och där tog filmen slut.

-------------

Jag tycker att det här var en väldigt bra film, även fast den ger mig en känsla av sorg och hopplöshet. Betyget är 9/10, då slutet var väldigt abrupt. Samt att jag inte förstod att början föreställer slutet, jag förstod det när jag tittade efter en extra gång sen.

Då budgeten var väldigt låg är den här filmen otroligt fett bra!

/A. Ö. 9:2ES

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar