onsdag 18 februari 2015

Prinsessan Mononoke

                                            Prinsessan Mononoke

Den här filmen är en japansk film som är dubbad till engelska, den är anime alltså manga. Den innehåller mycket fantasy med demoner och andar.

Det börjar med att det handlar om en prins som heter Ashitaka han bor i en by. En dag så kommer ett vildsvin som blivit till en demon och är på väg att attackera hanns by. När han försöker be demonen att lämna deras by och måste samtidigt slåss mot den som blir han nuddad av demonen på armen. Och efter att ha dödat demonen så inser alla att han har blivit smittad av samma sjukdom som gjorde vildsvinet till demon först skulle den äta sig in i hanns själ och sedan döda honom det ända som kunde rädda honom var att han skulle försöka hitta det som gjorde att vildsvinet hade blivit demon. Då får man följa hanns resa. Tillslut kommer han till en järn stad och där hade dom mycket problem med en varg ande och hennes ungar, det var då han mötte varg prinsessan Mononke som var dotter till varg anden hon var en människa men kunde ändå förstå vad djur säger och hon kämpade mot människorna som förstörde skogen. Prinsen fick bo i järnstaden och en natt kom prinsesan Mononke och ville ta livet från den onda härskarinan i järnstaden som förstörde deras skog. Men folket i järnstaden försvarade härskarinan men prinsen ville inte att dom skulle skada prinsesan så medns dom stred gick han in och sövde både härskarinan och prinsesan. Han tog med sig prinsesan tillbaks till skogen men blev svårt skadad och var döende men prinsesan skonade honom och tog honom till sitt hem i en helig skog där skogs anden återupplivade honom. Sedan var han tvungen att lämna dom annars skulle varg anden döda honom men han ville inte hjälpa människorna att riva deras skog så han blev en förädare för människorna i järnstaden. Sedan försökte människorna att döda skogs anden dom lyckades en gång men anden blev till ett anat väsen och sedan blivit återupplivad igen och samtidigt blev prinsen av med sjukdomen och sen blev han och prinsesan förälskade.

Det är en jätte bra film som handlar om fantasy, vänskap och mycket annat.

Sandra 8:2EHM

Prinsessan mononoke


Ashitaka räddar sin hemby från monster senare upptäcker han att han har tentakler, Han har blivit drabbad av en förbannelse, Sen pratade han med en gjort som är en Gud, Han skulle prata med den guden för att få bort förbannelse för att det inte skulle spridas i resten av hans kropp. Sen skulle han in till skogen och leta efter ett botemedel, sen så befinner han sig i ett krig mellan människor och djur. Sen får han hjälp av en tjej som heter prinsessan mononoke.
Filmen utspelades: 1997
Regissör: Hayao Myazaki
Originaltitel: mononoke hime
134 minuter

Av: Maja & Nädia 8:2EHM

tisdag 3 februari 2015

Frozen

Filmen handlar om två systrar och stora syster(Elsa) kan frysa allt och göra is på sommar.När de var liten de lekte och hon(Elsa) skadade hennes huvud. Om det skulle inte hända igen kungen och drottningen låste henne (Elsa) i sitt rum så de träffades aldrig mer. När föräldrarna dog då skulle hon(Elsa) bli drottning. Och hon frös hela stad och sprang iväg i skogen. När Anna gick dit och skulle säga till henne att ta bort isen Elsa frös hennes hjärta,och bara en äkta kärlek (kyss) kunde rädda Anna. I slutet Anna stoppade Hans att döda Elsa och det räddade Anna, hon dog inte. Min favorit scen var när Anna och Christof komm i tillsammans till affären i skogen och när hon frågade honom att köra henne till sin syster. Det var roligt och jag tyckte att hela filmen var jätte bra.Jag rekommenderar till andra att titta på den.

Lara 8:2EHM

Frozen

Frozen: Filmen handlar om de två systrarna Elsa och Anna. Elsa har magiska krafter som hon efter ett tag inte kan behärska. När hon och Anna hamnar i ett bråk spårar hennes krafter ur och sätter då hela byn i vinter (mitt i sommaren). Filmen går då mest ut på att Anna ska få Elsa att stoppa vintern, då hela byn har drabbats av panik och misstanke om Elsa (som har flytt från byn och gått till bergen).

Jag tycker att filmen är väldigt bra men jag har sett den väldigt många gånger förut så jag har tröttnat på den. Och så tycker jag att dom sjunger alldeles för mycket. En grej jag gillar med filmen är att Anna blir räddad genom en kärlekshandling av sin syster, inte av en prins. Så gillar jag också att prinsen var elak (vilket man inte trodde i början!). Det var inte riktigt det typiska "prinsen räddar prinsessan från draken".

Animeringarna var väldigt bra (själv gillar jag egentligen mer de gamla tecknade Disney filmerna)

Clara Lundell 8:2EHM

Frozen

Filmen handlar om Elsa och Anna som är systrar och barn till kungen och drottningen.
När dom var små hände en olycka mellan Elsa och Anna, Elsa blir tvungen att stanna på sitt rum tills hon fått kontroll över sin magi.
Vid ett oförväntat frieri blir det bortglömda och gömda synligt. Slutet visar att kärlek inte måste vara mellan en man och en kvinna som är kära utan mellan familj, vänner och samma kön.

Jag tycker filmen är bra och rolig! Min favorit karaktär är absolut Olaf, dom har bra och roliga skämt med i filmen, samtidigt som den är spännande och lite panikaktig. Det jag framför allt gillar är att dom visar att kärlek kan vara på olika sätt, att Hans inte verkligen älskade Anna gav det en tvist och visade att en del bara tänker på makt och pengar. Det var oförväntat att det skulle vara Elsa som visade en handling av äkta kärlek.
Den är väldigt bra animerad och landskapen är vackert gjorda!

Min favorit sen är när dom träffar Olaf för första gången. Först och främst för att jag tycker Olaf är jätterolig men också för att skogen är animerad med snö osv på ett så fint sätt!

Matilda 8:2ehm

Frozen

Filmen handlar om när en tjej försöker skydda andra för att hon själv är risk för andra att skada sig pga att hon kan magi, så försöker hon gömma sig själv och bli mer och mer rädd och stänger ut alla andra. Men man kan inte lyckas med det ju... så äntligen hon exploderade och skadade sin älskade syster så hon var nära att dö. Men hon räddade henne. Efter allt detta förstod hon att man kan inte skydda de man älskar genom att stänga ut dem. För det skadar de inte fysiskt ja men i hjärtat. Man ska skydda dem älska dem med kärlek och att vara modig, älska sig själv och då kan man älska andra och göra de lyckliga….~~~

Agnes 8:2EHM

Frozen

Filmen handlar om syskonkärlek, svek, mod och snö för mig. min favorit-scen är när Ana och Elsa är små. När Elsa sover och Ana kommer och ska väcka henne. Ana hoppar upp och sätter sig över Elsa och skakar henne, och säger "Elsa? Elsa? vakna, himlen är vaken, och det e jag med, så vi måste leka!". Det är så gulligt. Hon är som en syster som alla skulle vilja ha.

Isabella Nylin 8:2EHM